استاد بذرافشان، جمعه 6 اسفند
در ابتدا کامپیوترهای کمدور در ایران آمده بود، پس از آن به ترتیب ویندوزها یکی پس از دیگری پیشرفت کردند تا به امروز که پیشرفتهترین ویندوز 7 است. تا قبل از آن به دنبال فناوری اطلاعات Infotmation technology بودیم و میخواستیم که Dataها را ذخیره کنیم. بعد وارد جنبهی تعاملی شدیم ICT(information comunity technology). بعد انبوه اطلاعات مارا به سمت ICKT(information comunity knowlage technology) مدیریت دانش برد. در بحث انرژی هستهای هم همین اتفاق افتاد. دقیقاً موقعی که به مرحلهی کسب دانش هستهای رسیدیم برای غرب خطرناک شدیم و خواستند جلوی ما را بگیرند. الان در عصری هستیم که به آن انفجار اطلاعات میگویند. و در آن جهانی شدن یا جهانی بودن مطرح است. که در آن باید یا تأثیر گذار باشی یا تأثیر پذیر. اگر فقط مصرف کننده باشیم میشویم تأثیر پذیر و اگر تولید هم داشته باشیم، علاوه بر مصرف کننده تأثر گذار هم هستیم. بنا به آماری که در دست است سالیانه علوم تحت وب بشری دو برابر میشود. در طول 5 سال تعداد اطلاعاتی که تولید و بارگذاری شده برابر مقداری است که از ابتدای خلقت بشر تا سال 1990 حرف زده شده است. این مقدار اطلاعات تقریباً 70 یا 30 یا 45 درصد (در هر جایی فرق میکند) آن تکراری است. مثلاً 70 میلیون صدا و سیما اطلاعات پخش شده داشته که 30 میلیون آن غیر تکراری است. 750 گیگ پیامهای فوری ارسال میشود. ایمیل هم 400 هزار ترابایت از 4 سال پیش تا الان رد و بدل شده. میانگین مصرف اینترنت 11 ساعت و در ایران بین 30 تا 32 میلیون کاربر است که عموماً مصرف کننده هستند.
تجارت الکترونیک در زمینهی تبلیغ یا ترویج یا اقتصاد:
B 2 B (business to business)
B 2 C (business to customer)
C 2 B (customer to business)
C 2 C (customer to customer)
دولت الکترونیک (ارتباط دولتها):
G 2G (government to government)
G 2C (government to customer)
G 2B (government to business)
G 2E (government to employ)
یکی از جنبههای تخریبی، اعتیاد به اینترنت است. باید شناخت نسبت به محیط داشته باشیم تا بتوانیم استفاده درستی از محیط داشته باشیم. طبق تحقیقات در این محیط: حمله از راه دور، دشواری شناسایی، تهدید امنیت و پایداری، انتشار راحت، هزینه کم و مسئولیت پذیری کم از ویژگیهای این محیط است. میتوانیم هر مطلبی که خواستیم بگذاریم و کسی هم کاری ندارد.
دشمن افرادش را میفرستد در حوزههای علمیه که تمام عقاید و افکار ما را بشناسند و تمام افکار و متون امام را بخوانند تا بعد بتوانند از موضع امام وارد شده و ضربه را بزنند. تخمین میزنند که برخورد چطور باشد تا ضربه را به نحو احسن وارد کنند. به این منظور باید مهارت اطلاعیابی و اطلاعرسانی درست داشته باشیم. برای اطلاعیابی درست باید درست بشناسیم. تحقیق کنیم و اطلاعاتی را که میخواهیم از رسانهها و انواع و اقسام شبکههای ماهواره و تلویزیونی بدست آوریم. از سایتهای کتب مانند کتابخانهی ملی و مرکز اسناد و . . . استفاده کنیم. البته باید به کتابخانههای جامع مراجعه کنیم مانند live.ir-Islamicdatabank.com-Sid.ir-isinet.com-iscorg.ir (پایگاه کتب جهان اسلام) برخی از نشریات تمام متن و برخی نمایهشان موجود است.
بانکهای اطلاعاتی در اینترنت بسیارند. پس باید درست بشناسیم. وقتی شناختیم میفهمیم که چگونه ذخیره کنیم. برخی سایتها احتیاج است که در آنها عضو باشیم مانند ایران داک یا مگ ایران. در گوگل آلرت اگر اطلاعات تحقیقمان را بدهیم جدیدترین مقالهها را در اختیارمان میگذارد.
در بحث ذخیره، نرم افزارهای دانلود سایت موجود است. مانند وبزیپ، وبکپیإر(copier) . از این نرمافزارها برای ذخیرهی تمام یک سایت و یا فایلهای پیدیاف یا ورد و . . استفاده میشود.
در بحث پردازش نرمافزارهایی هست که به پردازش کمک میکنند. مانند نرمافزارهای فیش برداری.
یکی از راههای پردازش این است که هرگونه که میخواهیم پردازش کنیم ولی ذخیرهی تحت وب داشته باشیم. توسط گوگل باز یا یاهو باز (google buzz or yahoo buzz) میتوان اطلاعات را به اشتراک گذاشت. نرم افزاری به نام وان نوت در مجموعهی آفیس وجود دارد که میتوان با آن همراه متن، صوت و تصویر و . . . را اضافه کرد. آموزش آن نیز هم در اینترنت هست و هم چاپ شده است.
سایتهای4shared, rapid shared به ما این اجازه را میدهند که به صورت رایگان فایلهایمان را بارگذاری کنیم؛ که البته از این نوع سایتها بسیارند.
نرم افزارهایی از جمله یک سری آنتی ویروسها مثل مک کافی، به عنوان جاسوس عمل میکنند.
Directory.google.com تمام اطلاعات را به صورت دستهبندی به ما میدهد. یا مثلاً سایت را میشناسیم ولی نمیدانیم مطلبی که میخواهیم کجای سایت است. باید به نقشه سایت مراجعه کنیم. اگر هم سایت را نمیشناسیم در گوگل سرچ میکنیم.
راجعبه مطلبی که در سایتها میبینیم باید به چند نکته دقت کنیم تا بتوانیم به آن اعتماد کنیم. 1- اعتبار پدید آورنده، 2- اعتبار ناشر، 3-اعتبار روز آمدی (که به روز باشد)، 4- اعتبار جامعیت (نباید به صورت تکهای باشد) 5- زبان و شیوه نگارش. از wikiها نمیتوان استفاده کرد. چرا که منبع آن معلوم نیست. باید سایتهای معبتر را منبع قرار داد. حال اگر سایتی را منبع قرار دادیم ولی بعد دیگر بارگذاری نشد یا فیلتر شد یا به هر دلیلی نیامد چه کنیم؟ سایتی هست به اسم archive.org آدرس سایت مورد نظر را باتمام جزئیات در آن وارد کنیم، به ما تاریخ شروع به کار و تمام تاریخهای تغییر و به روز رسانی سایت را میدهد. پس اگر از سایتی استفاده کردیم باید حتماً تاریخ استفاده از آن را ذکر کنیم که بعدها قابل بازیابی باشد. در بحث جستجو میتوان از or, and, + استفاده کرد. اگر بخواهیم در رابطه با موضوعی، فایل ورد بدست آوریم، file type word را اضافه میکنیم و این شیوه برای فرمتهای دیگر هم قابل اجرا است. حتی با گذاشتن یک ستاره میتوان دستور داد که با این اسم هر فایل با هر تایپی که موجود است را به ما بدهد. یا گاهی میخواهیم کلمهای در Title باشد، یا در آدرس URL باشد. اگر اسم فایل را بدهیم بعد فاصله و بعد دونقطه و اسم سایت، فقط در همان سایت نتایج را به ما میدهد.
موتورهای جستجو: یک مطلب در چند موتور جستجو که سرچ شود نتایج مختلف است. چرا که موتورها با هم فرق میکند. Mamma.com یک فرا موتور جستجو است. وبرت، وقتی بخواهیم در اینترنت جستجو کنیم میپرسد که در کدام موتور میخواهی جستجو کنی و در هرکدام که بخواهیم برایمان جستجو میکند و همه را میآورد. نوعی موتور وجود دارد که کارش ذخیره است. بعضیها ضمن ذخیره ایندکس میکنند (نمایان میکند). برخی از این موتورها هوشمند هستند که از قبل اطلاعات را گرفته و دسته بندی کرده و ما که بگوییم همان را میآورد. بعضیها بر اساس فراوانی جستجو مطالب را رتبه بندی میکنند.
امروزه با وب 2 یا وب پنهان سر و کار داریم. یعنی تقریباً 75 درصد اطلاعات نشان داده نمیشوند و برای ما قابل رویت نیستند. و این موضوع دلایل مختلف دارد. برخی به دلیل استاندارد نبودن، برخی بخاطر محدود بودن برخی بخاطر ثبت نام کردن و . . . اینجا باید برویم سراغ استفادهی حرفهای.
شبکههای اجتماعی: مانند رادیو های اینترنتی، فیس بوک، توییتر، . . .
کتابخانهی ملی یک بانک اطلاعاتی است. بانکهای اطلاعاتی مختلف بسیارند، ولی اگر چند بانک اطلاعاتی وجود داشته باشند که موتور جستجویشان مشترک باشد و به هم ربط داشته باشند، به مجموع آنها میگویند پایگاه اطلاعاتی. کتابخانهی دیجیتال هم به نوعی بانک اطلاعات است.
برای محافظت از ایمیل، بهتر است از اسامیای ستفاده کنیم که گویای شیعه بودنمان نباشد. برای پسورد بهتر است یک کلمهی تنها نباشد و آخر آن space بزنیم. اگر هکرها پسورد مارا پیدا کردند space آخر را نمیبینند.
Design By : Pichak |